Ghosts of Everest: the Search for Mallory & Irvine

Перед тем, как прекратить свою работу в нашем городе, Британский Совет устроил распродажу литературы. Конечно, я не могла не посетить подобное мероприятие. В результате я стала хозяйкой нескольких газет, книг и учебных комплектов.

С учебными курсами я ознакомилась сразу же: прослушала кассеты, пролистала учебники. Страноведческий диск о Великобритании я и сама посмотрела, и студентам показала. А вот книги попали на полку, где они долго простояли без моего внимания.

Периодически я задавала себе вопрос: "И зачем только я купила книгу об альпинизме? Ведь я не только не являюсь фанатом этого вида спорта, но и не понимаю людей, которые рискуют своей жизнью ради покорения горных вершин."

Но этим летом я все-таки открыла книгу на первой странице и начала читать. История захватила меня, мне не хотелось останавливаться. Даже когда я не читала, я не могла перестать думать об альпинистах: о той дружбе, на которую они способны, о взаимоподдержке, и высочайшей степени доверия и эмпатии, вряд ли доступной людям, чья жизнь не связана с горами.

Как оказалось, альпинизм - это особый образ жизни, суть которого очень хорошо выразил наш современник, американский альпинист Дейв Хан:

"We are willing to risk our lives, but we are not ready to throw them away."

А вот как отвечает на мой незаданный вопрос исследователь из Германии Йохен Хеммлеб:

"I don't think climbers climb to risk death; I think they climb to prove to themselves that they are not already dead."

В 1924 году группа британских альпинистов отправилась покорять Эверест. Добравшись до верхнего лагеря, от группы отделилось два человека, чтобы карабкаться непосредственно на вершину. Они затемно вышли из палатки, взяв с собой баллоны с кислородом. Но ни к назначенному времени, ни позже они не вернулись. Вопрос о том, был ли тогда покорен Эверест, остается открытым по сей день:

Their disappearance created one of the most enduring and puzzling mysteries in exploration and mountaneering history. Did they reach the summit? Did they do it together? If they did, what became of them? Did they, singly or roped together, their guards down after their historic effort, make one false step on the descent and tumble through the gathering darkness to their deaths? Or were they, exhausted and oxygenless (as their cylinders would have been long since empty), forced to spend a night that never ended on the rooftop of the world?

In the months, years, and finally decades since their disappearance, theories have been proposed, debated, and debunked; calculations have been made of their possible departure time from Camp VI, climbing speed, and oxygen use rate; speculations have been raised about the characters of the two climbers and how they might have responded to a range of potential summit crises; tantalizing new clues have from time to time been discovered. The net result? Three-quarters of a century after their disappearance, the world knew little more about the fate of these two Everest pioneers than it did on June 21, 1924, when The Times of London published expedition leader Norton's terse telegraphed announcement:

"Mallory and Irvine killed on last attempt"

Годом покорения высочайшей вершины мира считается 1953. Вот что написала по этому поводу дочь одного из пропавших альпинистов в предисловии к книге:

When Sir Edmund Hillary and Tenzing Norgay made the successful ascent of Mount Everest in 1953, I had mixed feelings. I rejoiced at their success - it seemed especially timely, a gift to the young Queen Elizabeth on her coronation. But I wondered whether people would now forget my father, who had disappeared, along with his young companion Andrew Irvine, during the final summit attempt of the pioneering 1924 British Everest Expedition.

Clare Milikan
n?e Frances Clare Leigh-Mallory

В 1999 группа энтузиастов задалась целью разгадать тайну Эвереста. После долгих переговоров по поводу финансирования экспедиции в горы отправилась группа альпинистов, которым и удалось найти тело Джорджа Мэллори - легенды мирового альпинизма:

The remarkable discovery of my father's body in the spring of 1999, which this book chronicles, at first left me feeling very little beyond a mild annoyance that his resting place had been disturbed. It seemed to me that his spirit was far from his body. Gradually, though, as I actually spoke with the climbers who found him, as I experienced their reverence for this man and their sence of his being at peace with the mountain, an old feeling began to resurface: had he turned back earlier, he might have survived instead of lying there, broken on that cold ledge, and I would have grown up to know a wonderful man as my father. Later, when Mallory & Irvine Research Expedition leader Eric Simonson visited me in Berkeley, and showed the objects found on my father's body to members of our family, I was able to touch the goggles found in his pocket - the same goggles, perhaps, my father had shown me when I was eight years old. The climbers also found letters from family and friends in his pocket. What they did not find, however, was a picture of my mother. I have a childhood memory of being told that he carried such a picture to a place on the summit. Did the fact that it was missing mean he had, indeed, experienced the joy of knowing he had reached the world's highest point before he died? The mystery remains - perhaps it is more interesting that way!

Clare Milikan
n?e Frances Clare Leigh-Mallory

Лично для меня эта книга не только и не столько о скалолозании, сколько о смысле жизни и интуиции. После ее прочтения я с неослабевающим интересом посмотрела фильм, снятый телекомпанией BBC по материалам поисковой экспедиции:





Независимо от того, добрались ли Джордж Мэллори и Эндрю Ирвин до высшей точки мира в далеком 1924 году, светлая им память.

Ghosts of Everest: the Search for Mallory & Irvine