Doughnuts - пышки или пончики

Предлагаю вам вместе со мной разобраться в тонкостях приготовления "doughnuts" - популярного блюда англоязычных (и не только) стран. Для начала небольшая предыстория. Признаюсь вам, что мне бы не пришла в голову идея печь на день рождения пышки, если бы не инициатива дочки после просмотра очередной серии мультфильма "Curious George". Как и Джордж, во время приготовления мы с Дашей занимались математикой: учились считать десятками (to count by tens) - видимо, форма пышек к этому располагает. И, снова как обезьянка из мультика, мы очень сильно ошиблись с количеством выпечки. Но всё хорошо, что хорошо кончается...

А теперь давайте вместе посмотрим видео - и за дело:

Так что же это за "doughnuts", которые не давали покоя Джорджу и вызывали улыбку на лице его хозяина? За разъяснениями обратимся к Wikipedia:

A doughnut is a type of fried dough confectionery or dessert food. The doughnut is popular in many countries and prepared in various forms as a sweet snack that can be homemade or purchased in bakeries, supermarkets, food stalls, and franchised specialty outlets. They are usually deep-fried from a flour dough, and typically either ring-shaped or without a hole and often filled. Other types of batters can also be used, and various toppings and flavorings are used for different types, such as sugar glazing, chocolate glazing, or maple glazing.

The two most common types are the toroidal ring doughnut and the filled doughnut—which is injected with fruit preserves, cream, custard, or other sweet fillings. A small spherical piece of dough may be cooked as a doughnut hole. Other shapes include rings, balls, and flattened spheres, as well as ear shapes, twists and other forms. Doughnut varieties are also divided into cake and risen type doughnuts.

Итак, словом "doughnuts" можно назвать сразу два вида сладкой выпечки: пышки (если проделать внутри дырочку) и пончики (если положить внутрь начинку). Мы будем готовить первый вариант. И для этой цели мы воспользуемся рецептом с американского сайта "The Pioneer Woman":

Homemade Glazed Doughnuts

Ingredients:

  • 1-1/8 cup whole milk, warm
  • 1/4 cup sugar
  • 2-1/4 teaspoons (one package) instant or active dry yeast
  • 2 whole large eggs, beaten
  • 1-1/4 stick unsalted butter, melted
  • 4 cups all-purpose flour
  • 1/4 teaspoon salt
  • shortening
  • Glaze: 3 cups powdered sugar, 1/2 teaspoon salt, 1/2 teaspoon vanilla, 1/2 cup cold water or milk

Preparation Instructions

To make the dough:

  1. Make sure milk is nice and warm, but not overly hot.
  2. Add sugar to milk. Stir to dissolve.
  3. Add yeast into a small bowl.
  4. Pour milk/sugar mixture over yeast. Stir gently, then let sit for 10 minutes.
  5. Melt butter in separate bowl until butter is almost melted. Stir to finish melting so butter won't be overly hot.
  6. Add beaten eggs to melted butter, stirring constantly to make sure the butter's not too hot for the eggs.
  7. Add the egg/butter mixture to the bowl of an electric mixer fitted with the dough hook.
  8. With the mixer on 3 or medium-low speed, pour in the yeast mixture.
  9. Allow the dough hook to stir this mixture for a couple of minutes, making sure it's thoroughly combined.
  10. With the mixer still going, add helpings of the flour mixture in 1/4 to 1/2 cup increments until all the flour is gone.
  11. Stop the mixer, scrape the bowl, then turn the mixer on the same speed for five whole minutes.
  12. After five minutes, stop the mixer and scrape the bottom of the bowl.
  13. Turn on the mixer for 30 seconds.
  14. Turn off the mixer and allow the dough to sit in the bowl undisturbed for 10 minutes.
  15. After 10 minutes, transfer dough to a lightly oiled bowl. Toss the dough to coat, then cover the bowl with plastic wrap and place straight in the fridge.
  16. Refrigerate dough for at least 8 hours, or overnight.

To Make the doughnuts:

  1. Remove bowl from fridge and turn out dough onto a lightly floured surface.
  2. Roll out to 1/4 to 1/3-inch thickness.
  3. Using a 3-inch cutter, cut as many rounds as you can, then roll out remaining dough and cut as much as you can, etc.
  4. Cut holes out of each round using a 1 1/2-inch cutter.
  5. Place both doughnuts and holes on a floured baking sheet.
  6. Cover with large tea towel and place in a warm place in your kitchen; my kitchen is very drafty, so I have to briefly warm the griddle, then turn it off and set the sheets on top to keep warm.
  7. Allow doughnuts to rise undisturbed for at least 1 hour; 1 hour 15 minutes if necessary. Doughuts should be visibly puffier and appear to be airy.

To Fry the dougnuts:

  1. Heat plenty of vegetable shortening in a large pot until the temperature reaches 375 to 380 degrees - do not let it get hotter than 380 degrees! 375 is ideal; keep the thermometer in the pan to continually monitor.
  2. One to two at a time, gently grab doughnuts and ease them into the hot oil. Allow them to cook 1 minute on each side; they will brown very quickly.
  3. Remove doughnuts from the oil with a slotted spoon, allowing all oil to drip off.
  4. Place doughnut immediately on several layers of paper towels. Count to five, then flip it over onto a clean part of the paper towels. Count to five, then flip it over again; the purpose, obviously, is to drain as much grease as possible before it soaks into the doughnut.
  5. Repeat with remaining doughnuts and holes. The holes will cook more quickly than the doughnuts; about 30 seconds per side.
  6. Allow doughnuts to slightly cool.

To glaze:

  1. Mix all glaze ingredients in a bowl until completely smooth.
  2. One by one, dip doughnuts into the glaze until halfway submerged. (Note: completely submerge doughnut holes, then remove with slotted spoon.)
  3. Remove from glaze, then turn right side up on a cooling rack over a cookie sheet (to catch dripping glaze.)
  4. Serve warm if possible, or room temperature.

Doughnuts.JPG

Если вам что-то не ясно в тонкостях приготовления, то загляните на сайт автора рецепта по ссылке выше: там вы найдёте более подробные пошаговые объяснения плюс множество фотографий. Что касается кулинарной стороны, то я замечу только, что мне не понадобился ни миксер, ни термометр. Кроме того, тесто не пришлось оставлять на ночь - оно начало подниматься практически сразу прямо в холодильнике, так что мы с дочкой напекли пышек в тот же вечер. На чём мне хочется остановиться более подробно, так это на лингвистической стороне рецепта:

tick-sign.jpgInches and degrees. Думаю, если на Пасху вы пекли вместе с нами Hot Cross Buns, то вас уже не пугают англо-американская система измерений, ибо вы точно знаете, что дюйм (inch) равен 2,54 см, а температура 375-380° по Фаренгейту приблизительно соответствуют 190° по Цельсию (но, как я уже сказала, мне термометр не понадобился - я просто довела масло до кипения):

1 inch = 2,54 cm
375°F = 190°C

tick-sign.jpgA stick of butter. Как выяснилось, сливочное масло в Америке продаётся не прямоугольниками, как у нас, а в виде брусочков:

1 stick of butter equals 1/2 cup, 8 tablespoons or 113,5 grams

tick-sign.jpgShortening - это маргарин на основе растительных масел, который можно использовать для фритюра (я заменила его растительным маслом):

Shortening is a solid fat made from vegetable oils.

tick-sign.jpgTo sit - несмотря на кажущуюся неуместность этого глагола по отношению к тесту, в рецепте употреблён именно он - со следующим значением:

(objects, buildings etc) to be in a particular position or condition

Пышки получились очень вкусными, но они мало чем отличались от привычных нам. А чем нам с дочкой точно запомнится этот рецепт, так это количеством: у нас вышло более 60 штук плюс дырочки! Так что наше сегодняшнее утро началось с похода по соседям с тарелками пышек - собственно, примерно тем же самым занимались и Джордж с хозяином. Так что если делиться не входит в ваши планы, сократите количество ингредиентов как минимум вдвое.

Милёнок аватар

Оля, а как по вкусу, они такие же как магазинные Донатсы? Я очень люблю эти пончики и хотела бы научиться их готовить. По виду выглядят вкусненько!!!!

admin Olga-ekb аватар

Даже такое название есть? Не пробовала. Наши очень похожи по вкусу на магазинные пышки. Вкусные, нам понравились, будем повторять. Можешь смело готовить. Happy

Милёнок аватар

На английском они называются Donuts (по-крайней мере здесь),а я их по русски величаю "донатс" Happy Основа у всех одинаковая, а наполнение разное - с шоколадом, вареньем, сливками и т. д. Очень вкусно! Спасибо за рецепт, по-пробую сделать.

Zelya аватар

Обожаю пончики в любом виде! Но до сих пор не задумывалась над тем, что в слове doughnuts есть слово dough. Мне даже стало любопытно, чем отличается dough от batter,посмотрела в Интернете, так что я стала чуточку умнее Happy
Shortening я видела своими глазами. И он очень похож на то, что раньше называли "кулинарный жир", у меня мама им пользовалась. Но сейчас я не вижу его в продаже.

admin Olga-ekb аватар

Ага, у них интересное название. Мне было очень любопытно, почему именно "nuts". Вот что говорит Википедия:

The earliest known recorded usage of the term dates to an 1808 short story describing a spread of "fire-cakes and dough-nuts." Washington Irving's reference to "doughnuts" in 1809 in his History of New York is more commonly cited as the first written recording of the term. Irving described "balls of sweetened dough, fried in hog's fat, and called doughnuts, or olykoeks." These "nuts" of fried dough might now be called doughnut holes.

Кулинария способствует саморазвитию. Winking

Отправить комментарий / Post new comment

Содержание этого поля является приватным и не предназначено к показу. Если у вас есть аккаунт в Gravatar, привязанный к этому e-mail адресу, то он будет использован для отображения аватара.
  • Адреса страниц и электронной почты автоматически преобразуются в ссылки.
  • Доступны HTML теги: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Строки и параграфы переносятся автоматически.
  • Текстовые смайлики будут заменены графическими.
  • **************************************************************************
  • Вы можете прикреплять видео при помощи [video:URL] / You may insert videos with [video:URL]

Подробнее о форматировании

4 + 2 =
Решите этот простой пример и введите ответ. Например, для 1+3 введите 4.